Bali bez make upu, Články, Jím pořád, jez také, Recepty

Český rohlík na Bali

Rohlíky s paštikou. Česká klasika, na které vyrůstal snad každý. Jako malá jsem je jedla často a vůbec mě nenapadlo, že jinde na světě tak běžné nejsou. Obzvláště pečivo. Narazit ve světě, zejména mimo Evropu, na dobrý chleba s křupavou kůrkou nebo voňavé rohlíky sypané mákem není úplně snadné, spíš nemožné.

Jídlo je má vášeň, jím hodně, jím často, jím ráda. Naštěstí mě kromě konzumace baví i vaření a pečení. Po půl roce stráveném v cizině, někdy i mnohem dříve, mi začínají pro Čechy běžná jídla chybět. Proto jsem měla velkou radost, když jsem zjistila, že k upečení klasických českých rohlíků stačí pár surovin, které lze ve většině zemích včetně Bali bez problémů sehnat. Nicméně, malý háček to pečení rohlíků na Bali přeci jen má a absence surovin to není. Došlo mi, že na Bali prakticky v domácnostech nepoužívají troubu. Místní většinu jídel smaží a rýži vaří v rýžovaru, pokud něco pečou, tak na otevřeném ohni, ať už je to ryba „ikan bakar“ nebo kuřecí/vepřové maso na špejli „satay“. Jestliže žijete v domě s vlastní kuchyní, je obvykle vybavena jen plynovým vařičem. Ve větších obchodech s domácími potřebami jako je např. Ace (na Bali je dokonce i Carrefour), se ale menší trouba pořídit dá. Připomíná sice spíš mikrovlnku, ale překvapivě peče dobře. Takže sem tam udělám i bublaninu, jen místo třešní používám dračí ovoce/pitayu, které je na Bali mnohem levnější než jablka, nebo co si budeme povídat, třešně v Praze, a párkrát došlo i na zmiňované rohlíky.

Jestli i ty už máš po krk toastového chleba, který je v zahraničí bohužel často jediným druhem pečiva a chtěl/a by sis pochutnat na domácích rohlících, tak se s tebou ráda podělím o recept.

Upozornění – je potřeba trouba a čas. Upéct rohlíky není vůbec těžké, ale časově náročné, takže je dobré si jejich pečení naplánovat na dobu, kdy se chystáš zůstat doma, třeba až bude venku pršet nebo tam naopak bude nesnesitelné vedro či mráz, a budeš si chtít nějakou tu hodinku třeba jen číst nebo koukat na film.

Pokud žiješ v zahraničí, dej si pozor, jakou mouku kupuješ, protože v Austrálii, na Bali i v Americe mají často tzv. „self-raising flour“, která je už předem namíchaná s kypřícím práškem, je tedy vhodná na pečení moučníků, ale ne rohlíků, natož k zahušťování omáček. Potřebuješ obyčejnou hladkou mouku „plain flour“, v Indonésii „tepung“. Já používám na Bali tyto, dají se běžně pořídit i v Alfa Martu za cca 9 000 rupií.

Potřebné suroviny na 10 menších rohlíků

Omládek: 
120 ml vlažné vody
1 lžička cukru
1 lžička sušeného droždí (yeast)
120 g hladké mouky
špetka soli

Dále:
1,5 lžičky cukru
140 ml vody
1,5 lžičky soli
350 g hladké mouky
2 polévkové lžíce oleje

Postup

Suroviny na omládek smíchej v míse v hustou kaši a nech na teplém místě přikryté pod utěrkou 40 minut pracovat.

Suroviny na omládek smíchat v hustou kaši

Po 40 minutách bude omládek vypadat takto:

kvásek
Omládek po vykynutí

K omládku přidej ostatní suroviny (mouku, olej, vodu, sůl, cukr) a vypracuj hladké těsto (pokud se těsto lepí, je mazlavé, přisyp trošku mouky, jestliže je moc tuhé, přilij kapku vody). Vytvaruj kouli, zapraš ji lehounce moukou a nech opět na teplém místě přikryté utěrkou hodinku kynout.

těsto před vykynutím
Hladké těsto připravené ke kynutí

 

Po hodině kynutí těsto nabyde.

Vykynuté těsto

Rozkrájej těsto nožem na kousky a vytvaruj z nich kuličky (velikost asi jako antistresový míček do ruky). Kolik kuliček, tolik bude rohlíků. Čím větší koule, tím větší bude rohlík.

Z těsta vytvoř menší kuličky

Každou kouli vyválej do oválu. Pokud jako já nemáš váleček, použij třeba lahev na pití, lahev od vína nebo bambus 🙂

Každou kouli vyválej do oválu

Ovál sroluj.

Sroluj placku do ruličky

Po srolování dostaneš tento tvar.

Srolovaný ovál

Ruličku vyválej rukou do tenčího a delšího tvaru. Můžeš lehce ohnout nebo nechat rovné.

Vyválená rulička

Vyválené ruličky nech opět vykynout cca 20 minut na plechu, díky tomu při pečení nepopraskají. Já je zavírám do trouby přikryté utěrkou, aby neoschly. Na Bali jsem nesehnala pečící papír, ale mají silikonové podložky, které slouží stejně dobře, možná lépe.

Vykynuté rohlíky

Po vykynutí už budou ruličky vypadat jako rohlíky. Do hrnečku si dej trochu vody a lehce ji osol. Touto vodou vykynuté rohlíky potři. Pokud máš možnost někde sehnat kmín nebo mák, posyp si je podle chuti.

Pomazané vodou, popř. posypané mákem/kmínem, strč do vyhřáté trouby a peč na 200 °C cca 15 minut. Z trouby si pak vytáhneš voňavé rohlíky.

Upečené rohlíky bez posypání

 

Upečené rohlíky s mákem

No co ti budu povídat, 3 hodiny se s tím pečeš a pak to za vteřinu sežereš 😀

Upečené rohlíky dlouho nevydrží

 

Dej vědět, zda se ti rohlíky povedly.

Pečení zdar.

Český rohlík na Bali
5 (100%) 2 vote[s]
Sdílej a inspiruj ostatní

Mohlo by se ti také líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *